Kraftstasjonen

Devoldfabrikkens egen kraftstasjon

Visste du at Devoldfabrikkens egen kraftstasjon var et av Norges første kraftverk? Spennende og nytenkende har utbyggere av Devoldfabrikken vært fra første stund. Allerede i 1853 startet gründer Ole Andreas Devold egen tekstilfabrikk i Ålesund. Med det siste innen mekanisk utstyr kom han raskt i gang med produksjon av luer, votter, undertøy og arbeidsklær. I 1868 flyttet han produksjonen til Langevåg. Her bygde han ikke bare Devoldfabrikken, men også et av landets første kraftverk for elektrisk strøm!

 

Det første elektriske lyset på Sunnmøre

Trolig var det bare to andre kraftverk i drift da Devold startet den første vannturbinen i 1883. Turbinen hadde 70 hestekrefter og likestrømsgenerator som leverte strømmen som ga elektrisk belysning i veveriet. Slik fikk Devoldfabrikken det første elektriske lyset på Sunnmøre!

Det er imponerende å tenke på at bare noen år etter at Edison fant opp lyspæren ble det montert 125 lyspærer i veverisalen. Fabrikklokalene hadde mørke vegger og små vinduer. Det var derfor et stort fremskritt da oljelampene kunne byttes ut med elektrisk lys. Ole Andreas Devold kom hjem med en likestrømsdynamo og en innleid montør etter en messe i London. Ole Andreas var både visjonær og kunnskapsrik, og han skjønte tidlig at kvalitet kombinert med nytenking var avgjørende for at bedriften skulle lykkes.

Vanntilførselen kom fra Vassetvannet og ble ført i åpen elv til en inntaksdam øst for fabrikken, Devolddammen.


Utviklingen fortsatte

I 1887 ble kraftstasjonen flyttet fra hovedbygningen til bygningen der den er i dag. Da ble den første turbinen erstattet av to nye turbiner som forsynte fabrikkens lysanlegg. Den ene turbinen var på 120 hk og den andre på 35 hk. Samtidig ble det kjøpt inn et brukt damplokomotiv med svære snorskiver som skulle brukes som reserveløsning.

Utviklingen fortsatte, og i 1909 ble damplokomotivet erstattet av en italiensk dampmaskin på 125 hk og en likestrømsgenerator på 500 volts spenning. Allerede i 1910 var den første elektriske motoren i drift.

 I 1913 ble dampmaskinen igjen byttet ut. Nå med en enda større dampmaskin på 400 hk. Denne gangen med en vekselstrømgenerator. Samtidig ble turbinene byttet ut med to nye, den ene på 120 hk og den andre på 40 hk. Etter dette kunne hele fabrikken med unntak av veveriet gå på vekselstrøm!

 

Vann med fallhøyde på 450 meter

Arbeidet med Molværsanlegget startet i 1915. Damanlegget ble byttet og 2280 meter med turbinrør med diameter på 300 mm ble lagt. Tenk, vannet hadde en fallhøyde på 450 meter! Våren 1917 sto anlegget klart til drift men en ny Pelton høytrykksturbin med vekselstrømsgenerator på 500 kVA. Dette er den samme turbinen som står den dag i dag.

Etter brannen i 1950 ble turbinen modernisert med nye skovler og nålventil i rustfritt stål. Akslingene ble også forsterket og fikk en grovere dimensjon. Den gamle vekselstrømsgeneratoren ble erstattet av en ny generator på 600 kVA. Langevågsanlegget ble også modernisert, blant annet med en forlengelse av rørgaten helt frem til Vassetvannet. Inntaksdammen øst for fabrikken ble da fylt igjen. Etter denne omfattende ombyggingen og moderniseringen var kapasiteten på kraftstasjonen så stor at hele bedriften i perioder kunne drives med strøm fra eget kraftverk.

 

Lad elbilen med kortreist strøm

Devoldfabrikken utvikler seg stadig videre. Nå kan du lade elbilen mens du tar handlerunden eller kafébesøket på Devoldfabrikken! Med kortreist strøm fra egen kraftstasjon har vi installert fire ladere for elbil. Hvem hadde i 1883 trodd at strømmen fra kraftstasjonen i fremtiden kunne brukes til å lade elektriske biler? 

Vi er stolte av å kunne tilby våre kunder kortreist strøm fra egen kraftstasjon. Slik ivaretar vi også den historiske kraftstasjonen, som også står for 15% av energien til Devoldfabrikken.